Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

In de ban van roestende ransuilen in winters Schipluiden

10 februari 2024. De ransuilen in Schipluiden lijken soms even verdwenen, maar een paar dagen later worden er toch weer een paar gespot. De wilg blijft een favorite plek om te rusten.

Ransuilen spotten - 10 februari 2024


26 januari 2024. Al wekenlang is Schipluiden een beetje in de ban van roestende ransuilen. Met wisselende aantallen (max. 7) zijn deze prachtige vogels te spotten achter de Kasteellaan, nabij de AH supermarkt. Telkens zitten de vogels op een andere plaats, maar altijd enigszins beschermd tussen de takken van enkele bomen. In de wijk Keenenburg staat te midden van de nog vrij jonge bebouwing een riante woning uit de tuinbouwperiode met een grote tuin met bomen en een vijver. Hierlangs loopt een wandelpad, waar vandaan de ransuilen gespot kunnen worden.

Ransuilen spotten - 26 januari 2024

In de winterperiode komen ransuilen bij elkaar om de dag door te brengen, te roesten (rusten en slapen). Tegen de avond gaan ze op jacht naar voedsel om later weer terug te keren. Dat deze uilen in Schipluiden roesten is inmiddels wel algemeen bekend. Vanuit de hele regio en ook wel van daarbuiten komen mensen de ransuilen spotten om er foto's van te maken. Er staan diverse soorten bomen, zowel kaal als met blad. De uilen lijken geen voorkeur voor een boomsoort te hebben, als die maar voldoen bescherming biedt. Het is daarom lang niet altijd eenvoudig de uilen te vinden. Ransuilen zijn ongeveer 35 centimeter hoog als ze op een tak zitten. Ze zijn goed te herkennen aan hun omhoog staande oorpluimen, waar zij echter niet mee horen; hun oren zitten aan zijkant van de kop en zijn kleine, met veren afgedekte gaten in buurt van de ogen.

Soms heb je geluk en zitten er twee naast elkaar. De dieren lijken geen last te hebben van al dat bezoek, wel kijken zij regelmatig in de lenzen van de fotografen.

Ransuilen spotten - 26 januari 2024
De zilverberk achter het Gebouw Keenenburg was enige tijd een vast plaats van een ransuil.

Ransuilen spotten - 26 januari 2024

Ransuilen spotten - 26 januari 2024

Ransuilen spotten - 26 januari 2024
De locatie waar de ransuilen roesten.

11 februari 2024