Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

5D reconstructies Buitenplaats De Tempel nemen je mee terug in de tijd - Wandelroute door 18e eeuws Rotterdams verleden

15 mei 2024. Buitenplaats De Tempel pronkt al eeuwenlang als statig boegbeeld aan de Schie. In de loop der tijd is er veel veranderd: op de Rotterdamse buitenplaats zelf, maar nog meer in de wereld eromheen. Om te laten zien hoe deze plek er in de hoogtijdagen - rond 1750 - uitzag, hebben Natuurmonumenten en Stichting Verborgen Stad samen een 5D-reconstructie gemaakt: een soort tijdmachine die je letterlijk laat rondkijken in het verleden! Dankzij een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland kunnen we dit soort bijzondere plekken uit de geschiedenis op de kaart te zetten.

De geschiedenis van ons land is rijk. De buitenplaats en de omgeving vertellen ons nog steeds veel over het ontstaan van het zo typerende cultuurlandschap. Met de nieuwe wandelroute over Buitenplaats De Tempel wandel je langs 3 verschillende punten waarvan een 5D reconstructie is gemaakt. Op deze plekken scan je de QR-code en kun je 360° rondkijken in het verleden.

5D visual - Buitenplaats De Tempel vooraanzicht
5D visual - Buitenplaats De Tempel vooraanzicht.

De koppeling van virtuele ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) maakt geschiedenis levensecht en toegankelijk. Het is een tijdmachine of soort Google Street View van het verleden, afgelopen jaren ontwikkeld door Stichting Verborgen Stad.

Vlucht vanuit stinkend Rotterdam

In de 17e eeuw groeide Rotterdam uit van een kleine vissershaven tot belangrijke havenstad. Het inwoneraantal ging van 1.300 naar 50.000! Met die groei werd Rotterdam een plek met walmende grachten, stank van visverwerking en zware turfdampen.

Theo Pronk, historisch onderzoeker bij Stichting Verborgen Stad: “Nieuwe rijken ontvluchtten daarom maar wat graag de smerige en drukke stad, vooral in de zomer als de stank het ergste was. De Tempel was ook zo’n zomerverblijf. Johan van der Hoeven, toenmalig burgermeester van Rotterdam, liet het tot waar lustoord uitbouwen.”

5D visual - De Schie en Rotterdam
5D visual - De Schie en Rotterdam.

Een van de laatst bewaarde buitenplaatsen

Alleen al in de directe omgeving van De Tempel bevonden zich twaalf buitenplaatsen: luxe toevluchtsoorden. Nu zijn Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Overschie.

Cynthia Meulenkamp, boswachter Communicatie & Beleven bij Natuurmonumenten: “Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken we de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en - net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn - je even de drukte van de stad kunt ontvluchten.”

Hoe werkt het? Download de app Canals5D!

Download de gratis app Canals5D. Wandel de route op De Tempel. Onderweg kom je op 3 plekken een QR-code tegen. Scan deze QR-code en kijk terplekke rond. Je kunt gemakkelijk in- en uitzoomen. Tik op de blauwe symbolen voor meer achtergrondinformatie.

Of ga naar www.canals5D.nl. Zoek op de kaart de ‘hotspots’ op Buitenplaats De Tempel.

Trekvaarten in kaart

Deze 5D reconstructies zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Verborgen Stad en Natuurmonumenten, ondersteund door Museum Overschie en dankzij een financiële bijdrage vanuit Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland. Op Canals5d zijn diverse locaties langs de trekvaartroute gereconstrueerd, en er volgen er nog meer in de nabije toekomst...

Bron: Persbericht Natuurmonumenten 22 mei 2023.

15 mei 2024