Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Menu toggle knop

Het kan: Een sleepboot besturen met de nieuwe vaarsimulator

26 maart 2024. Hoe het voelt om met een sleepboot te varen is te ervaren in het Nationaal Sleepvaart Museum op de gloednieuwe vaarsimulator. Midden tussen de scheepsmodellen aan de haven van Maassluis, met uitzicht op de stoomsleepboot Furie kan iedereen het uitproberen. En het is levensecht.

De vaarsimulator heeft een Voith-Schneider sleepboot die speciaal is ontwikkeld om in nauwvaarwater en kleine havens goed te kunnen manoeuvreren. Er moet een ingewikkeld parcours in korte tijd worden afgelegd zonder brokken te maken. Dat blijkt niet eenvoudig.

Ook kan je testen of je met de pont Maassluis-Rozenburg overweg kunt. Deze heeft Voith Schneiders propellers onder het voor en achterschip als voortstuwing. De sterke eb en vloedstroming op het Scheur bemoeilijkt ook het varen met het autoveer op de simulator of je nu een ervaren varensman bent of niet.

VSPreal
Een Voith Schneider propeller. Foto Wikipedia.

Voith Schneider simulator NSM (C) Nationaal Sleepvaart Museum
De sleepboot simulator.

Het Nationaal sleepvaart Museum is geopend van woensdag t/m zondag van 12:00 uur tot 16:00. De suppoosten van het Museum maken iedereen graag wegwijs op de simulator.

Achtergrond

De oorsprong van de simulator is een computerspelletje ontvangen van de firma Voith dat voornamelijk bedoelt was om te laten zien hoe een Voith Schneider proppeller functioneert.

Het spelletje had echter niet veel mogelijkheden en twee vrijwilligers van het Sleepvaartmuseum Hans van der Pennen en Kees Koree zijn aan de slag gegaan om er een volwaardige vaarsimulator van te maken. Op de simulator moest de stuurman óók te maken krijgen met wind en stroming terwijl een ingewikkelde manoeuvre uitgevoerd wordt in een kleine haven zodat het uitdaging blijft om het goed te doen. Na twee jaar experimenteren is dat gelukt. Met de hulp van Voith Turbo Drive B.V., die ook originele bedieningsorganen ter beschikking is een levensechte simulator ontworpen. Dat het goed gelukt is blijkt uit dat zelfs ervaren Voigt Schneider bestuurders het een moeite vinden om zonder missers de simulatieopdracht te uit te voeren.

Jan Goedkoop jr  GK(C) Nationaal Sleepvaart Museum
De eerste Voith Schneider sleepboot in Nederland werd in 1958 door Goedkoop in Amsterdam in de vaart gebracht. Dit was de Jan Goedkoop jr..

Europa (C) Nationaal Sleepvaart Museum
In 1961 Smit volgde met de kleine Europa en Azie die speciaal waren gebouwd om tankers in nieuwe Botlek en Europoort havens moesten gaan assisteren. Deze voldeden goed zodat een serie van sleepboten van 3000 pk volgde die allen naar een zandbank werden genoemd.

In Zeeland en Antwerpen voer de Firma Muller in de vorige eeuw met de Voith Schneider sleepboot Kamperland.

Multratug 32 (C) Nationaal Sleepvaart Museum
De techniek heeft niet stilgestaan. Op basis van de mede door Multraship ontwikkelde carrousel sleepboot is de Carrousel Rave Tug ontworpen die met Voith Schneider propellers is uitgerust. Voorbeelden hiervan zijn de Multratug 32 en Multratug 33 uit 2018.

Ook het offshore schip Kroonborg van Rederij Wagenborg heeft Voith Schneider Propellers.

Bron: Persbericht Nationaal Sleepvaart Museum, 26 maart 2024.

29 maart 2024