Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Eeuwenoude eendenkooi in Midden-Delfland open voor bezoek

26 februari 2024. Ga mee op excursie door Eendenkooi Het Aalkeetbuiten bij Vlaardingen. Dit oud-Hollandse fenomeen is een bezoekje meer dan waard: de eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Tijdens de unieke rondleidingen van Natuurmonumenten ontdek je hoe hier vroeger eenden werden gevangen voor consumptie. Boswachter en kooiker Gerard van Winden: “De meeste mensen denken alleen aan een kooi. Maar de eendenkooi is eigenlijk een slim ingericht stukje natuur, om in het wild levende eenden te vangen. En, wist je dat het spreekwoord ‘de pijp uitgaan’ hiervandaan komt?”. Dit en meer wetenswaardigheden ontdek je tijdens de wandeling door de eendenkooi, elke tweede zondag van de maand. Op zondag 10 maart is de eerstvolgende excursie!

Natuurmonumenten -Martin van Lokven
Eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Foto Natuurmonumenten - Martin van Lokven.

De eendenkooi Het Aalkeetbuiten is helemaal in originele staat hersteld. Hier kun je nog zien hoe het er vroeger uitzag en hoe de eenden via vangpijpen gevangen werden. “Bij de eendenkooi hoort een interessant verhaal”, legt van Winden uit. “Met een getraind kooikershondje werden de nieuwsgierige eenden de kooi in gelokt. Hierbij was absolute stilte enorm belangrijk.”

Stukje historie

Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands verschijnsel. Ooit waren er in Nederland zo'n 1000 eendenkooien. Nu zijn er nog ruim 100 over, waarvan de helft in goede of redelijke staat. In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien, waarvan 2 in beheer van Natuurmonumenten. In eendenkooi Het Aalkeetbuiten worden excursies gegeven, in eendenkooi Schipluiden worden nog daadwerkelijk eenden gevangen - niet voor consumptie, maar voor wetenschappelijk onderzoek.

Meld je aan!

De gidsen van Natuurmonumenten nemen dit jaar weer bezoekers mee door de eendenkooi. Vooraf boeken hiervoor is nodig. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl/delfland.

Excursies naar de eendenkooi Het Aalkeetbuiten vinden plaats op de tweede zondag van de maand:

  •  zondag 10 maart (14.00 – 15.30 uur)
  •  zondag 14 april (14.00 – 15.30 uur)
  •  zondag 9 juni (14.00 – 15.30 uur)
  •  zondag 11 augustus (14.00 – 15.30 uur)
  •  zondag 13 oktober (14.00 – 15.30 uur)

Wil je een keertje mee op pad met de kooiker? Kijk in de agenda op www.natuurmonumenten.nl/delfland voor meer informatie, de prijzen en om je aan te melden.

Bron: Persbericht Natuurmonumenten 26 februari 2024.

26 februari 2024