Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Weidevogels kijken met boer Jan-Dirk Rodenburg bij Rotterdam op 11 mei 2024

6 mei 2024. Neem op zaterdag 11 mei van 12.00 - 14.00 uur een kijkje op de boerderij van Jan-Dirk Rodenburg, in de polders van Rotterdam. Samen speuren jullie naar weidevogels in Polder Schieveen, waar de boer samenwerkt met de boswachters van Natuurmonumenten. Met een klein beetje geluk zie je een kievitskuiken of grutto. Deze excursie is leuk voor het hele gezin!

Landbouw & natuur

Polder Schieveen is de grootste open polder van Rotterdam. Hier voeren vijf agrariërs hun boerenbedrijf en werken ze samen met de boswachters van Natuurmonumenten aan een plek voor de weidevogels. Jan-Dirk Rodenburg is veehouder en een van deze agrariërs. Hij heeft 55 koeien en 100 schapen. In de zomer grazen die in Polder Schieveen, langs het Polderpad.

Persfoto Natuurmonumenten - Jan-Dirk Rodenburg - gemaakt door Marten van Dijl
Jan-Dirk Rodenburg. Foto Marten van Dijl, Natuurmonumenten.

Weidevogelgebied

Polder Schieveen is een belangrijke ecologische verbinding en weidevogelgebied. Grutto, kievit, tureluur en slobeend vinden hier een plek. Ons land, onze polders, zijn essentieel voor deze weidevogels. Boswachter en boeren zetten hier alles op alles te zetten om deze bijzondere dieren te behouden.

Op de boerenkar

Het gebied is daarom in het broedseizoen tussen 1 maart en 1 juli niet toegankelijk. Eenmalig organiseren boer en boswachter een excursie met de kar door Polder Schieveen. Waar weidevogels namelijk niet van schrikken, is het monotone geronk van een trekker. Daarom rijden we langzaam met een hoge kar door de weidevogelpolder Polder Schieveen. Vanaf de wagen speuren we naar nesten en vogels, verstopt tussen de grazende koeien. Voorafgaand krijg je een rondleiding op het veehouderij Vrijheid van Jan-Dirk Rodenburg.

Persfoto Natuurmonumenten - grutto door Maarten van de Ven
Grutto. Foto Maarten van de Ven, Natuurmonumenten.

Rijk aan weidevogels

Landelijk gaat het niet goed met de weidevogels. Al jaren neemt het aantal grutto’s, tureluurs en kieviten in rap tempo af. Gelukkig zijn de weidevogelreservaten aan de noordrand van Rotterdam en Midden-Delfland nog steeds rijk aan weidevogels. Boeren zoals Jan-Dirk en natuurbeschermers werken samen om de grutto en andere ‘boerenvogels’ een plek te geven. Tijdens deze excursie met de hoge kar laat weidevogelboer Jan-Dirk Rodenburg graag aan jou zien wat er allemaal komt kijken bij goed weidevogelbeheer.

Tips van de boswachter tijdens het weidevogels kijken

  •  Aanmelden voor de excursie op zaterdag 11 mei kan via deze link >
  •  Het startpunt is Hofweg 165 in Rotterdam
  •  Trek stevige schoenen of laarzen aan
  •  Neem je fotocamera of verrekijker mee

Ontdek het Rotterdams platteland

Vanuit Polder Schieveen heb je een prachtig uitzicht op skyline van Rotterdam. Hoewel de stad dichtbij is, ontdek je hier ook hoge dijken en rivieren, grazende koeien, boerderijen en zingende vogels. Het Polderpad, een fiets- en wandelpad tussen rivieren de Rotte en de Schie, voert door Polder Schieveen en verbindt verschillende polders aan elkaar. Voor avontuurlijke wandelaars zijn er veel onverharde struinpaden door het boerenland te ontdekken, ook in Polder Schieveen.

Bron: Persbericht Natuurmonumenten 6 mei 2024.

07 mei 2024