Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Aftrap gegeven voor uitvoering projecten Midden-Delfland Biodiversiteitsproject: Veehouders in Midden-Delfland werken aan biodiversiteit

4 oktober 2024. Melkveehouder Arie Jacob Dijkshoorn heeft in de Duifpolder een weidestrook van 700 strekkende meter ingezaaid met inheemse kruiden. Dit deed hij om de biodiversiteit en in het bijzonder de weidevogels nog meer leefruimte te geven op zijn bedrijf. Pablo Modernel en Sigrid Hettinga van FrieslandCampina, Arjen Keijzer van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en Dirk Kunst van Rotterdam de Boer op! hielpen boer Dijkshoorn een handje bij het inzaaien. Dijkshoorn is één van de twaalf veehouders die enkele maanden geleden een projectvoorstel indienden bij het Midden-Delfland Biodiversiteitsfonds van Rotterdam de boer op!, voor ondersteuning van biodiversiteitsmaatregelen op hun bedrijf.

De Duifpolder in het hart van Midden-Delfland is een belangrijke weidevogelpolder. Hier ligt het melkveebedrijf van Arie Jacob Dijkshoorn, een gedreven weidevogelboer die door agrarisch natuurbeheer veel ruimte biedt aan grutto’s en kieviten. Dit doet hij in samenwerking met Agrarische Natuurvereniging Vockestaert. Het kruidenperceel dat Dijkshoorn nu met steun van het Midden-Delfland Biodiversiteitsfonds heeft kunnen inzaaien, maakt zijn bedrijf nog aantrekkelijker voor weidevogels. Op de kruiden en bloemen komen insecten af, die voer zullen zijn voor de kuikens van onder andere de grutto’s en kieviten.

Duifpolder Rotterdam de boer op! - Bart Hoogveld
Duifpolder - Rotterdam de boer op! Foto Bart Hoogveld.

Twaalf ondernemers, twaalf biodiversiteitsprojecten

Speciaal voor veehouders in het Midden-Delfland is vanuit Rotterdam de boer op! afgelopen zomer € 100.000 beschikbaar gesteld. Veehouders konden zelf voorstellen doen voor projecten op hun bedrijven, die een bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit. Twaalf boeren maakten van deze mogelijkheid gebruik. De plannen zijn inmiddels beoordeeld en zullen de komende tijd verder worden uitgewerkt. Agrarische Natuurvereniging Vockestaert helpt de boeren actief bij zowel de planvorming als de uitvoering.

Boomgaarden, knotwilgen, natuurvriendelijke oevers, kruidenstroken

De plannen die door de twaalf boeren zijn ingediend hebben elk een eigen karakter, passend bij het betreffende bedrijf en het landschap om het bedrijf. “Diverse boeren willen maatregelen treffen op en rond het erf, zoals de aanleg van hoogstamboomgaarden en het planten van knotbomen en hakhout”, aldus Arjen Keijzer van Agrarisch Natuurvereniging Vockestaert, “Anderen vroegen financiële ondersteuning bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het verder vernatten van het grasland voor weidevogels. En net als boer Dijkshoorn vroeg een aantal van zijn collega’s ook om steun bij de aanleg van inheemse bloemen- en kruidenstroken, die aantrekkelijk zijn voor insecten en vogels.

Duifpolder Rotterdam de boer op! - Bart Hoogveld (002).jpg
Duifpolder inzaaien - Rotterdam de boer op! Foto Bart Hoogveld.

“Als FrieslandCampina ondersteunen we onze leden-melkveehouders in de transitie naar een duurzamere bedrijfsvoering”, vertelt Pablo Modernel, programma manager biodiversiteit van FrieslandCampina. Dat is goed voor het klimaat en de natuur, voor nu en voor generaties in de toekomst. Midden-Delfland is voor ons in dat verband een interessant gebied. Meer dan tachtig procent van de melkveehouders in Midden-Delfland levert aan onze zuivelcoöperatie. Veel agrariërs hier werken al hard aan verduurzaming van hun bedrijf, bijvoorbeeld via het kringloopboeren netwerk. Met Vockestaert kent Midden-Delfland bovendien een actieve en deskundige agrarische natuurvereniging. Daarom dragen we graag bij aan het Midden-Delfland biodiversiteitsfonds, ook als onderdeel van ons partnerschap in Rotterdam de boer op!”

Natuurinclusieve landbouw en korte keten

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland is een belangrijk landschap voor het programma Rotterdam de boer op!, aldus Dirk Kunst: “Het is een prachtig historisch agrarisch landschap, onder de rook van de stad. Vanuit Rotterdam de boer op! ondersteunen we allerlei initiatieven en projecten in Midden-Delfland op het gebied van de korte keten en natuurinclusieve landbouw, omdat we geloven dat dat toekomstperspectief biedt voor de ondernemers en het landschap. Het gaat dan om projecten en initiatieven van kringloopboeren, bedrijven die meedoen aan agrarisch natuurbeheer en biologische melkveehouders. Vanuit Rotterdam de boer op! ondersteunen we bijvoorbeeld ook het gestapeld belonen van de kringloopboeren in Midden-Delfland. We zijn heel blij met de grote respons op het biodiversiteitsfonds. Het is ontzettend mooi om te zien dat zoveel boeren opnieuw iets extra’s willen doen voor dit bijzondere landschap.”

Rotterdam de boer op! is een brede beweging van boeren, natuurbeschermers, ondernemers en andere organisaties in het landbouw- en voedselsysteem en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Samen werkt men aan meer biodiversiteit in het Rotterdamse ommeland, eerlijk geproduceerd eten voor de stad én een goede boterham voor groene boeren. FrieslandCampina is partner in Rotterdam de boer op!

Bron: Persbericht Natuurmonumenten 4 oktober 2024.

04 oktober 2024